Coaching voor je relatie of communicatie bij Shakti Consulting

Eenvoudig gesteld zorgt coaching van je relatie voor betere communicatie in je relaties. Er wordt vaak gezegd dat communicatie het smeermiddel is van elke relatie. Zonder communicatie, of die nu verbaal is of niet, loopt een relatie op zijn einde.

Wat is coaching voor je relatie of communicatie?

Zonder communicatie weet je niet wat je partner, collega, vriend, zus, ... denkt of voelt. Hiervoor gebruiken we woorden, gebaren en blikken. Maar vaak doen we dat op een willekeurige, slordige, dwingende of indirecte manier.

Elkaar verkeerd begrijpen is een kwestie van foute interpretatie

Mensen raken geïrriteerd of teleurgesteld wanneer een toehoorder maar niet ‘wil’ begrijpen wat voor hen zo vanzelfsprekend is. Veel mensen, vooral intimi, gaan er ten onrechte van uit dat hun gesprekspartner toch wel zou moeten snappen wat zij bedoelen. Maar dat is geen goede aanpak. Als je bijvoorbeeld wilt dat je partner aardig tegen je doet, heb je er meer aan door zelf aardig te doen. Je krijgt wat je geeft. Als je partner niet reageert zoals je wilt, dan kun je beter je gedrag veranderen en niet op dezelfde manier blijven communiceren.

Referentiekader en persoonlijkheid spelen een grote rol

Het is belangrijk om te weten dat iedereen een eigen referentiekader heeft waarbinnen elke communicatie geplaatst wordt. Daarnaast is niet elke persoon even goed in het uiten van gedachten of gevoelens. Om het dan nog wat ingewikkelder te maken, wordt niet elke communicatie per se uitgesproken, maar kan deze wel aanwezig zijn. Met coaching van je relatie en met coaching van communicatie zorg je voor een beter begrip en een betere verstandshouding tussen jou en je partner.

Goede vooruitzichten door coaching van je relatie

De coaching van je relatie en communicatie skills brengt heel wat goede vooruitzichten met zich mee. Samen gaan we op zoek naar hoe je zelf beter kan communiceren. We experimenteren samen rond een andere aanpak. Met iets meer speelsheid en variatie in je omgang met anderen zal je vast geen kwaad doen. Ik geef graag enkele voorbeelden van deze goede vooruitzichten.

  • Je begrijpt beter wat er niet verteld wordt. Doordat je bewust wordt van je eigen communicatie en alles wat je communiceert, zul je ook bewuster omgaan met de communicatie van een ander.
  • Door deze bewustwording, ga je veel minder snel de zaken persoonlijk opnemen. Je schept een breder referentiekader en staat open voor wat de ander echt wilt zeggen.
  • Vooringenomen ideeën of gedachten die bij jou in het verkeerde keelgat schieten, horen meer en meer tot het verleden. Misschien heeft je partner of collega nood aan een warme knuffel, een luisterend oor of wat tijd alleen. De coaching van je relatie zorgt dan ook voor een betere verstandhouding.

Geïnteresseerd in coaching voor communicatie?

Ben je overtuigd van de kracht van communicatie en wil je hier bewust aan werken? Of heb je nog vragen over dit type van coaching? Twijfel dan niet om me te contacteren.

Maak een afspraak